Choose your Drivhus

Gå till Drivhuset Norden
Norden
ENG

Pitcha som ett proffs!

Att forma en idé bygger på kreativitet och begränsas inte av några som helst ramar. Att etablera en idé bygger på guidning och efterforskning. Att sedan sälja en idé bygger på strategi inom kommunikation.

Det förekommer alltför ofta att entreprenörer vill visa upp hur deras idéer kommer att göra succé genom att demonstrera komplexa affärsplaner med avancerade kalkyler och beräkningar i syfte att övertyga investerare att just deras innovation är värd att satsa sitt kapital på.

Även om detta kommer till att bli väsentligt material så är det inte affärsplanen som utgör din säljande pitch utan det är din kommunikationsstrategi som får publiken att lyssna på dig och din idé.
5 simpla byggstenar att ta hänsyn till när du förbereder en pitch:

(P) roblemlösning.

Ge dina lyssnare ett scenario där din idé skulle fylla en funktion.

(I) nspirera.
Berätta om hur du kom fram till din idé och låt dina lyssnare relatera till dig. Pathos is key!

(T) änk som din publik.
Eller, ‘know your audience’. Vem pratar du med? Vad är deras mål och vad värderar de högt? I vilket sammanhang skulle de uppskatta din idé? Anpassa din story efter deras behov.

(C) oncise.
Kom till saken. Tänk dig ett scenario där du just startat eget och råkar stöta på någon i en hiss som skulle kunna vara värdefull för dina affärer. Du har cirka 30 sekunder på dig innan hissen anländer nere i lobbyn. Vad vill du ha sagt?
(H) järta.
Var passionerad, det smittar av sig! Det är inte bara din idé du säljer, det är viktigt att du säljer in dig själv – så glöm inte leendet.

Dessa grundläggande tips är alltid bra att ha med sig i bakfickan. Men för fler ess i rockärmen finns det oerhört mycket mer, bra material att undersöka och ta del av. Hör av dig till oss på Drivhuset och håll dig uppdaterad på våra sociala medier för att lära dig mer om att pitcha!

Related stories

See all stories

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!